Податки та збори продавця та покупця при оформленні договору про придбання нерухомості за житловий сертифікат?

Вт 19.03.2024

Податки та збори продавця та покупця при оформленні договору про придбання нерухомості за житловий сертифікат?

Які податки та збори доведеться сплатити продавцю і покупцю під час оформлення договору про придбання нерухомості за житловий сертифікат?

Це питання сьогодні турбує не лише отримувачів компенсації, але й продавців «вторинного» житла, адже, як показує практика першого місяця реалізації сертифікатів, найбільше операцій купівлі-продажу було проведено саме на вторинному ринку нерухомості.

Які платежі доведеться сплатити продавцю житла?

Податок на доходи фізичних осіб (ПДФО), так званий податок з продажу нерухомості.

▪️Податкова ставка 0️⃣%, тобто податок не сплачується — для першого продажу протягом року житла, яке перебуває у власності продавця більше 3 років або було отримано у спадщину.

▪️Податкова ставка 5️⃣% від ціни договору — для другого продажу протягом року житла, яке перебуває у власності продавця більше 3 років, або успадкованої оселі (для такої нерухомості, якщо це не перший продаж за звітний податковий період, а другий, третій чи подальші продажі, завжди застосовується ставка 5%), або першого продажу нерухомості, яка у власності продавця перебуває менше ніж 3 роки. Наприклад: якщо у січні 2024 року господар кількох об’єктів нерухомості вже продав успадкований будинок, а у лютому цього року хоче провести другу операцію відчуження, скажімо, продати власнику житлового сертифіката квартиру, то незалежно від строку і способу її набуття у власність, у цьому випадку буде застосовуватися податкова ставка 5% від ціни договору.

▪️Податкова ставка 1️⃣8️⃣% від ціни договору — для третього продажу протягом року житла, яке перебуває у власності більше 3 років (крім успадкованого), або другого продажу іншої нерухомості й усіх подальших операцій.

✅Військовий збір — 1,5 % від ціни договору.

Особа, яка отримала дохід з продажу майна, що оподатковується за нульовою ставкою ПДФО, звільняється від сплати військового збору❗

✅Витрати на підготовку звіту про оцінку майна

⁉️Які платежі має сплатити покупець-власник житлового сертифіката?

✅Збір до Пенсійного фонду України у розмірі 1 % від вартості житла (крім земельної ділянки).

✅Адміністративний збір за державну реєстрацію обтяження (накладення 5-річної заборони на відчуження нерухомості)

⚠️Пам’ятайте: власники знищених під час війни осель звільняються від сплати адмінзбору під час проведення державної реєстрації припинення права власності у зв’язку із знищенням та державної реєстрації права власності на об’єкти нерухомого майна, придбані з використанням житлового сертифіката.

⁉️Які платежі продавець і покупець можуть розділити між собою?

✅Нотаріальні послуги

✅Інформаційні довідки та документи (плата за пошуки в реєстрах інформації, необхідної для оформлення нотаріусом договору купівлі-продажу).